Σελίδες

Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012

The Ridiculous Theatrical Company - Μανιφέστο

Το μανιφέστο του ο Charles Ludlam για το Ridiculous Theatrical Company αποτελείται από επτά βασικά αξιώματα:

  1. Ζεις μια παρωδία των ιδανικών σου. Αν όχι, έχεις θέσει τα ιδανικά σου πολύ χαμηλά.
  2. Τα πράγματα που κανείς παίρνει σοβαρά είναι οι αδυναμίες του. 
  3. Ακριβώς όσοι άνθρωποι ισχυρίζονται την πίστη τους στον Θεό, την αναιρούν με κάθε πράξη τους. Υπάρχουν επίσης αυτοί των οποίων κάθε πράξη, μέσα από την οποία λένε ότι δεν υπάρχει Θεός, είναι μια ομολογία πίστης
  4. Η εξέλιξη είναι μια συνειδητή διαδικασία.
  5. Βαθος (Bathos) είναι αυτό που προορίζεται να είναι θλιβερό, αλλά λόγω της ακραίας έκφρασης του γίνεται κωμικό. Πάθος (Pathos) είναι αυτό που προορίζεται να είναι κωμικό αλλά λόγω της ακραίας έκφρασης του γίνεται θλιβερό. Μερικά πράγματα που μοιάζουν να είναι αντίθετα είναι στην πραγματικότητα διαφορετικοί βαθμοί του ίδιου πράγματος. 
  6. Ο κωμικός ήρωας θριαμβεύει εξαιτίας των ελαττωμάτων του. Ο τραγικός ήρωας καταστρέφεται από τις αρετές του. Το ηθικό παράδοξο είναι το κέντρο του δράματος. 
  7. Το θέατρο είναι μια ταπεινή υλιστική επιχείρηση που επιδιώκει να παράγει κέρδος από την φαντασία, και όχι αντιστρόφως. Το θέατρο είναι ένα γεγονός και όχι ένα αντικείμενο. Οι εργάτες του θεάτρου πρέπει να μην κοκκινίζουν και να κρύβουν την απελπισμένη προσπάθεια τους για να πληρώσουν το νοίκι. Το θέατρο χωρίς την βρώμα της τέχνης. Οδηγίες προς χρήση:

Αυτή είναι μια φάρσα, όχι κατηχητικό. Απεικονίζει ηδονιστικούς λογισμούς. Δοκιμάζει επικίνδυνες ιδέες, ένα θέμα που απειλεί να καταστρέψει ολόκληρο το ηθικό σύστημα κάποιου. Απειλεί τον υλισμό με έναν παράφορο φαρσικό τρόπο χωρίς να χάνει την σοβαρότητα του θέματος. Δείχνει πόσα παράδοξα συλλαμβάνει το μυαλό. Λίγο σε τρομάζει στην πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου