Σελίδες

Σάββατο, 21 Ιουλίου 2012

Merce Cunningham


O Merce Cunningham ήταν χορευτής και χορογράφος, γεννημένος το 1919 στην Centralia της Washihngton, υπήρξε πάντοτε παρών στην πορεία της Αμερικάνικης avant garde. Η συμβολή του ξεπερνάει τα όρια του χορού. Η καριέρα του σημαδεύτηκε από ιστορικές συνεργασίες που έδωσαν ώθηση στην τέχνη της πρωτοπορίας και καθιέρωσαν την τάση της διακαλλιτεχνικότητας. Κάποιες από αυτές τις συνεργασίες ήταν με τον John Cage, τον David Tudor, τον Robert Rauschenberg, τον Bruce Nauman και τον Romeo Gigli.

O Merce Cunningham ιδρύει την ομάδα του, Merce Cunningham Dance Company (MCDC), στο Black Mountain College το 1953. Η ομάδα αυτή είχε σαν στόχο μια νέα προσέγγιση του χώρου και του χρόνου της παράστασης και την ανάδειξη των ατελείωτων δυνατοτήτων του ανθρώπινου σώματος. Μαζί με τον John Cage, με τον οποίο είχε μια σταθερή συνεργασία από την δεκαετία του 1940, ο Cunningham κατάφερε να πετυχαίνει μια σειρά καινοτομιών στο χώρο των παραστατικών τεχνών. Μαζί μελέτησαν την οργανική σχέση μουσικής και χορού, δουλεύοντας αυτοσχεδιαστικά με στόχο την δημιουργία ενός ενιαίου, άρρηκτου καλλιτεχνικού αποτελέσματος. Η ενασχόληση του Cage με την μουσική του τυχαίου, γρήγορα βρήκε την πρακτική εφαρμογή της στην σκηνή του Cunningham. Με αυτόν τον τρόπο παρήγαγαν χορευτικές παραστάσεις βασισμένες στο τυχαίο, χωρίς πλοκή, περνώντας τα σύνορα του μεταδραματικού χορού. 

Την δεκαετία του 1950 ο Merce Cunningham και ο John Cage συνεργάζονται με το Living Theater. Η συμβολή του Cunningham στο θέατρο της avant garde ξεπερνάει αυτήν την συνεργασία. Ο Merce Cunningham ήταν ο πρώτος που μετέφερε τις ριζοσπαστικές ιδέες της avant garde επί σκηνής. Πέρα από χορευτικές παραστάσεις, ο Cunningham οργάνωσε πάνω από 800 “Events”. Αυτά τα καλλιτεχνικά γεγονότα αποτελούν το σημείο που το κίνημα της avant garde συνάντησε την τέχνη του θεάτρου. Μια προέκταση αυτών των events βρίσκουμε στην θεωρία του environmental theater.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου